מנכ"לית אגודת הפסוריאזיס הישראלית שלחה מכתב זועם לזכיינית ערוץ 2 בעקבות תלונות רבות של חולים על פגיעה ברגשותיהם בפרק השלישי. "האזכור בסדרה מעמיק את הסטיגמה עלינו", הם מוחים
אגודת הפסוריאזיס הישראלית פנתה השבוע לשידורי קשת בנושא פגיעה ברגשות חולי פסוריאזיס בסדרה סברי מרנן. במכתב ששלחה יונה מנטקה קציר מנכ"לית אגודת הפסוריאזיס הישראלית לאבי ניר, מנכ"ל שידורי קשת, ציינה כי "בימים האחרונים הצטברו אצלנו פניות רבות של חולי פסוריאזיס אשר מרגישים פגועים בעקבות שידור פרק 3 בעונה החמישית של הסדרה סברי מרנן. במהלך הפרק נאמרו דברים שחולים רבים הרגישו פגיעה רגשית מהם ופנו אלינו".
קציר הוסיפה: חשוב שתדע כי בשל הביטוי החיצוני של המחלה, חולי פסוריאזיס רבים נאלצים להתמודד עם אפליה ונידוי חברתי שכן אנשים שרואים את הנגעים, מניחים בטעות כי מדובר במשהו שהם עלולים להידבק ממנו".
מדובר על המשפטים הבאים אשר נאמרו בסידרה ומהם נפגעו חולי הפסוריאזיס: פיני רוזן (טוביה צפיר) אומר: "זאת הכי מוזרה עד עכשיו". שני חסון רוזן (רותם אבוהב) אומרת: "ממש לא, ממש לא, הייתה את זאת עם הפסוריאזיס על החצי פנים". ואז בסוף הסצנה לאחר שקרנית כבר כמעט הולכת הביתה: אדם רוזן (תום אבני): "היא לוקחת את הפסוריאזיס.
![פסוראזיס היא לא מחלה מדבקת]()
צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של אגודת הפסוריאזיס, יח"צ
מנכ"לית אגודת הפסוריאזיס הדגישה כי "האזכור בסדרה, מעמיק את הסטיגמה הזו בחברה הישראלית ופוגע פגיעה אנושה ברגשות החולים. העברית היא שפה עשירה, אין לי ספק שניתן למצוא ביטויים אחרים כדי לתאר את אותה סיטואציה הומוריסטית מבלי לפגוע ברגשותיו של ציבור גדול ורחב המונה כ - 240,000 חולים המתמודדים עם מחלה חשוכת מרפא הנמשכת כל החיים".
בין הפניות של החולים שאספו באגודת הפסוריאזיס נאמרו ונכתבו תגובות דרמטיות. אלו הן במקצתן:
ק.ב. חולת פסוריאזיס כתבה: "צפיתי בפרק של סברי מרנן ולקחתי משהו משם ממש ללב ואישית נאמר שם שאנשים עם פסוריאזיס על הפנים מוזרים. וע"י אחת הדמויות אמרה כרגע היא לוקחת אייתה את הפסוריאזיס נכון? סברי מרנן סדרה שאני נורא אוהבת אכזבה אותי. שצחקה על נושא כזה במיוחד שיש לי פסוריאזיס על הפנים".
י.ב. חולת פסוריאזיס אמרה: "ראיתי את התוכנית ונורא פוגע. צוחקים על מחלה שאי אפשר לצאת ממנה. אני כל כך בוערת מפנים זה נורא מעליב אני חייה עם פסוריאזיס כבר 3 שנים אבל קיבלתי אותה מאוד קשה כי אצלי החיצוניות הייתה מאוד חשובה לי ונכנסתי לדיכי כשהגיע הפסוריאזיס וגם לפנים אז לצערי הרב מאוד נפגעתי מאוד מהתוכנית כמה שהייתי אוהבת ככה אני פגועה"
א.ק. חולת פסוריאזיס כתבה בפייסבוק: "היי לכולם, חייבת לשתף. אני צופה עכשיו (ערב שישי) בתכנית סברי מרנן, בכל פעם אני מזועזעת מחדש על השימוש בפסוריאזיס כשרוצים לתאר משהו , דוחה, מכוער, מסכן ועוד. זו לא הפעם הראשונה שמשתמשים בפסוריאזיס בתכניות הומור למיניהן כדי ל"הצחיק" ואני תוהה אם יעשו שימוש גם במחלות אחרות?. בושה וחרפה!"
![1752367-5]()
(צילום מסך, סברי מרנן)
ק.ב. חולת פסוריאזיס ציינה: "אני תמיד ובדרך כלל מתייחסת לזה בקלילות אבל משהו דווקא בזה הכאיב לי. במיוחד במצב שאני נמצאת בו עכשיו". " אני אוהבת את עצמי. מאוד אפילו. יש לי עור של פיל אני סובלת מזה מגיל שנתיים . והכנסתי לעצמי למוח שבי הכל בסדר ושהם אלו שדפוקים. אבל זה החברה שלנו . הדרך והצורה שזה נאמר הכעיסה אותי . שיכול להיות שיושבת עכשיו בחורה ואומרת אם זה ככה מי ירצה אותי. אצלי זה הדבר האחרון שאכפת לי ממנו . מה יגידו . אני לא דופקת דין וחשבון לאף אחד"
לסיכום, כתבה יונה מנטקה קציר מנכ"לית אגודת הפסוריאזיס לאבי ניר "מכיוון שאני בטוחה שהדבר נעשה מחוסר ידע, מצאתי לנכון לצרף כמה עובדות על המחלה, שאולי בזכותן ניתן יהיה למנוע פגיעה נוספת בעתיד. מחלת הפסוריאזיס, היא מחלה כרונית המתמשכת כל החיים ומתבטאת במשטחי עור אדומים ובקשקשת על פני הגוף. המיקום האופייני ביותר הוא במרפקים, בברכיים ובעור הקרקפת. לאחרונה הוכרה המחלה על ידי ארגון הבריאות העולמי ה - WHO כמחלה חמורה אשר יצא בקריאה להנגיש לציבור החולים את מגוון הטיפולים הקיימים. המחלה נפוצה באופן יחסי בעולם ומופיעה בקרב כ – 3% מקרב האוכלוסייה, הכוללת ילדים, נשים וגברים. כיום חיים בישראל כ – 240,000 אלף חולים.
מחלת הפסוריאזיס קשה לאבחון ולעיתים נחשבת תעלומה רפואית. על פי עדויות מדעיות יתכן ואנשים רבים סובלים מפסוריאזיס אך אינם מודעים כלל למחלה. אבחון פסוריאזיס כרוך בבדיקה ויזואלית קפדנית ולעיתים אף ביופסיה של העור וחשוב לפנות לרופא עור שיוכל לאבחן את המחלה.
מסקר שערכה בעבר אגודת הפסוריאזיס הישראלית עלה כי 21.7% מהציבור בישראל חושב שמדובר במחלה מדבקת. מקרב המשיבים בלטו מעט הגברים, כ - 23.1% מהם חשבו שפסוריאזיס מדבק, בעוד כ - 20.4% מקרב הנשים חשבו כך. בקרב צעירים בני 18-24 המצב חמור יותר שכן כ - 30.3% מהם חושבים שהמחלה מדבקת. הנתונים אופטימיים יותר אצל בני ה 45-54 רק 16.6% אמרו שמדובר במחלה מדבקת וכן רק 13.2% מבני הגיל השלישי חשבו כך. הסקר נערך באמצעות מרקט ווטש איפסוס בהשתתפות כ - 500 ישראלים.
פסוריאזיס היא רב מערכתית בעלת ביטוי עמוק יותר וקשה יותר מאשר תסמינים חיצוניים על פני העור. על פי מחקרים, חולי הפסוריאזיס נמצאים גם בסיכון מוגבר לחלות במחלות לב, כבד, סוכרת וכלי דם במהלך החיים. חלק מהחולים גם מתמודדים עם דלקת מפרקים פסוריאטית הנקראת גם פסוריאזיס ארטריטיס וגורמת לכאבים, נפיחות ונוקשות.
"במידה ותמצא לנכון, האגודה תשמח לקבל מחווה כלשהי של פיצוי באמצעי השידור העומדים לרשותך ונוכל לספק לך חומרים על פעילות האגודה תוך הרחבת הידע על המחלה, פעילותנו במסגרת קייטנת ילדים חולי פסוריאזיס שאנו מקיימים ועוד". העתק מהמכתב נשלח גם לדוד רגב, נציב פניות הציבור, ברשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו.
מהפקת התכנית "סברי מרנן" מסרו בתגובה לאתר ווינט: "'סברי מרנן' היא סדרה קומית, ועל כן ראוי להתייחס לקומדיה בקונטקסט המתאים.
במסגרת שידור המערכון לא היתה כל כוונה לפגוע בקהילת החולים בפסוריאזיס, ואנו מצרים אם נגרמה להם אי נוחות".
![342343 copy copy]()
צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של אגודת הפסוריאזיס, יח"צ